• Make Up
  • Gelaatsverzorging
  • Lichaamsverzorging
  • Haarverzorging

Hoofdpagina

  • Permanente Make-Up
  • Definitieve Ontharing
  • Medische Tatoeage
  • Gelaatsverjonging



klik hier voor tattoo voorbeelden




Zonnecrémes

Anti-zonnebrandproducten komen in alle maten en gewichten. Toch is het belangrijk enkele zaken te weten. Goede producten beschermen ons tegen zowel UV-A en UB-B stralen, maar verhinderen het natuurlijke bruiningsproces niet. Vele producten beschermen enkel tegen UV-B omdat deze potentieel het meest schadelijkst is. Maar ook tegen UV-A dien je je dus ook te beschermen.

Sun Protection Factor
Elke zonnebrandcreme geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd en staat altijd op de verpakking vermeldt. De SPF of in het Nederlands beschermingsfactor, meestal kortweg ‘de factor’ genoemd, geeft aan welke mate van bescherming de zonnebrandcrème geeft.

De beschermingsfactor van de zonnebrandcrème moet met zorg gekozen worden. Het huidtype speelt een belangrijke rol; alsook het type van blootstelling. Wanneer het gaat om optimale bescherming en verder niets, is een crème met een zeer hoge SPF, i.e. sunblocks, de beste keus. Is het doel echter om op een zo veilig mogelijke manier bruin te worden, kan je opteren voor een crème met een lagere factor, maar dit maakt dat de duur dat men in de zon kan blijven, sterk verlaagd wordt!
Wanneer de blootstelling aan de zon slechts kort zal zijn, kan een relatief lage SPF gekozen worden, bij langere blootstelling moet weer voor een product met een hogere SPF gekozen worden.
Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling, moeten kinderen altijd optimaal beschermd worden met een hoge factor. Zie huidtype en advies

Verschillende lichaamsdelen vragen elk hun aandacht
Ons hoofd is prominent aanwezig en ons gelaat wordt zelden bedekt. Vandaar dat voorhoofd, neus en kin ware zonneterrasjes zijn, waar de zon loodrecht opvalt. Daarom is het belangrijk voor deze zones bv. een specifieke Facial cream te gebruiken.
De huid van de lippen is dun en zeer gevoelig. Maar al te vaak wordt vergeten dat ook hier bescherming nodig is. Smeer daarom ook regelmatig de lippen in met een beschermende balsem.
Schouders zijn nog zijn verbrandgevoelige zone omdat de zon hier loodrecht opstaat. Je kunt best voor de schouders een crème gebruiken die een hoger SPF heeft dan diegene die je voor de rest van het lichaam gebruikt.

Hoeveel en hoe vaak moet ik smeren?
Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème aangeeft, moet de crème vrij royaal op de huid aangebracht worden. Zuinig of sporadisch smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan die die op de verpakking vermeld staat.
Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème is een beetje moeilijk daar het afhangt van diverse factoren, maar een 'handvol' voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is zeker niet overdreven.

Hou er rekening mee dat de beschermende zonnebrandcrèmelaag slijt na verloop van tijd. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand of door te zwemmen.
‘Waterproof’ crèmes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren.
Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 20 minuten optimaal werkt, is het verstandig de crème steeds tijdig aan te brengen.

Aftercare
Ook na het zonnen dien je de huid goed te verzorgen. De huid heeft tijdens het zonnebaden namelijk heel wat energie opgeslorpt en het is deze energie die zelfs na het zonnen nog voor zonnebrand kan zorgen.
Zonnebrand ontstaat doordat er door chemische reacties in de huid, stoffen aangemaakt worden die langzaam doorsijpelen in de lederhuid; vandaar dat zonnebrand ook pas zichtbaar wordt na 8 tot 24 uur.
Gebruik na het zonnen een goed after-sun produkt om uitdroging van de huid te voorkomen.



Terug naar Zonnebaden